söndag 4 november 2012

Söndagsförklaringar...

Dagen började bra med att korna hade rymt borta på andra gården och min man satte av dit i ilfart för att mota in djuren igen. Det hade ju lyckligtvis gått bra tillslut. Förutom att ta hand om djuren både ute och inne och sköta om sitt företag Klovsta Lantbruk håller min man på med att riva bort plastmattor, senare påbyggda mellanväggar och laminat på gården i Klovsta så att vi alldeles snart ska kunna fräscha upp med målarfärg och flytta in.....


...för att slippa köra skytteltrafik mellan gårdarna. Klovsta ska bli vårt hem snart!

För som ni vet har vi ju två gårdar - den ena, Klovsta, där köttdjuren bor och dit vi snart ska flytta,samt gården Norrfrid där vi har vårt nyöppnade gårdsbutik, fåren, hönsen och hyresgästande hästarna ...och där vi snart planerar öppna Bed & Breakfast för livsnjutande kunder på resande fot. 

Ni kanske också vet att jag öppnat norrfrid webshop alldeles nyligen...


under veckorna jobbar jag nästintill heltid i stan med bokföring på ett litet företag...

Så jag förstår varför den vanligaste frågan ni ställer är: hur i hela friden hinner ni med allt?!


Den enkla sanningen är att vi hinner INTE med allt!

Gissa hur många TV-program vi sett på sistone? Ganska nära Noll.
Hur många timmar sover vi på nätterna? Inte många. Önskar verkligen dygnet hade fler timmar att sova på...

Hemmet ser konstant ut som ett bombnedslag, det kan de invigda intyga. Tiden räcker inte till för att dona och feja mer än nödvändigt så att alla är mätta i magen och att alla har rena kläder på kroppen...


Nej, vi har ingen hjälp utifrån varken fysiskt eller ekonomiskt.

Men då måste ni tjäna storkovan då på alla dessa verksamheter?

Ha ha haaa...inte som bonde, inte i norrland, inte som egenföretagare i en sådan liten bygd vi lever i! Ingen av oss har någon fet lön eller något annat bidrag att att luta oss tillbaka på. 


Att driva inredningsbutik är sannerligen inte lätt, det är hård konkurrens, även om halva stan och många många sällskap utifrån redan har hittat hit och det är jag så glad och tacksam för. Nätbutiken startade jag inte heller helt för skojs skull, tiden hade jag ju inte. Nej sanningen är att den startades med förhoppning om att få mer omsättning på sortimentet. Även fast jag älskar att fota och skriva!


Idén att starta Bed & Breakfast visade sig inte heller vara så enkel att genomföra. Dels krävs det kapital förstås, och så inträder det så många regler kring brandsäkerhet, funktion och handikapptillgänglighet att man blir helt snurrig. Alla dessa regler måste uppfyllas och mycket tid går åt till att söka information och kommunicera med berörda myndigheter...herregud vilket skyddat samhälle vi lever i, ni skulle bara veta...
  


Varför gör vi då allt detta? Ja ibland undrar jag själv vad det är som driver en. Är vi helt från vettet undrar jag stundtals i mina tillfälliga svackor...

Vi gör detta för att vi just nu inte har något annat val! Drömmen är så stark. Vi tror stenhårt på att det är bra för oss att leva nära naturen med djuren och att vara självständiga. Att mer själv få bestämma över sin tid och sina livsvillkor. Vi vill helt enkelt hoppa av ekorrhjulet! Även fast det just nu innebär oändligt med hårt arbete!


Jag vet också att jag så småningom kommer att få göra ett val mellan att jobba på norrfrid eller mitt lönejobb...men när och vilket av alternativen det blir får tiden visa!

För att stressa av har jag igår kväll och nu på morgonen granpyntat lite utanför huset och affären, för att vara kreativ är mitt bästa sätt att stressa av....men jag lyckades också få en tallegren hårt in i vänster öga så att det ser alldeles rött och läskigt ut...

Men bara DET kan ju göra att det blir någon mer kund i gårdsbutiken idag då jag håller öppet mellan 11 och 17 ;)

Hjärtligt välkomna ska ni vara!

33 kommentarer:

 1. Hej. Jag tittade in i går som hastigast och blev mycket glad och tillfreds av gården och butiken. Nästa gång tar jag med mig "några" från Ö-vik. Du/Ni har något som är värt att marknadsföras och för bygden (å´då menar jag inte bara Sollefteå, utan hela Ångermanland) att ta till vara och vara stolta över. Kreativt och mycket genuint. Ha en bra söndag! På återseende. // E.T

  SvaraRadera
 2. Vilken utmaning att klara allt detta! Beundrar er och förstår precis varför ni vill satsa på detta, att leva sin dröm. Gårdsbutiken och shopen ser helt underbara ut! Jag har haft en webshop vid sidan av i två år nu, tanken var att min man skulle sälja sitt företag och vi skulle satsa. Sen hände det som inte får hända, och jag kämpar vidare i liten skala. Just nu är jag tjänstledig ett halvår för att se vart det kan bära med drömmen. Man måste våga prova! Stor kram/Marthina

  SvaraRadera
 3. Förstår mycket väl om det känns tungt och jobbigt i mellan åt, låter som den svenska avundsjukan har visat sitt fula ansikte! Du och din familj är värda all framgång och ni är dom som make it happen, igen annan! Håll huvudet högt och sikta mot stjärnorna! Du har skapat nåt som du ska vara väldigt stolt över, glöm inte det!! Ha nu en bra söndag och hoppas att ögat gör för mycket ont!!
  Peace and Love från andra sidan pölen~
  Helene

  SvaraRadera
 4. Hehe jag blir alldeles trött av att läsa ditt inlägg ! Med en dröm kan man stå ut med mycket ;) Det är så starkt att följa sin dröm & de är inte många som har modet ! Uj, vad ni kämpar ! Hoppas hoppas att alllt faller väl ut för er, det är ni mer än väl värda ! Allt du gör är så vackert & fint tycker jag & det är så kul att följa.
  Må så gott & ta hand om dig !
  Kram Anki

  SvaraRadera
 5. Det høres slitsomt ut må jeg si, men så moro det må være. Det er min drøm også !! God søndag ! Klem

  SvaraRadera
 6. Ja alltså, ni är helt fantastiska! Ni har en sån enorm drivkraft! Man måste ju verkligen ha viljan och drivkraften för att orka med allt det här som ni gör som såklart inte bara är en dans på rosor. Kämpa på för d går ju bra tack vare allt engagemang! Såå himla fint pyntat och snygga foton! Kram på er!

  SvaraRadera
 7. håll drömmen levande! kramis semlan

  SvaraRadera
 8. Jag beundrar verkligen allt det fina ni åstadkommit, och också undrat lite då och då hur ni orkar. Men vill man tillräckligt mycket, tror man tillräckligt mycket så orkar man bra mycket mer än vad man tror.
  Att ni ger er på ytterligare ett nytt husprojekt är ju helt bortom allt jag kan föreställa mig, men jag önskar er verkligen all lycka och hoppas att ni orkar.
  Jag bor ju i den motsatta änden av vårt avlånga land, så jag kommer ju inte bara förbi sådär ;) Även om jag önskar att jag kunde göra det. Men jag njuter av alla dina bilder och är allt litee frestad av det som finns i webbutiken
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 9. fina fina eija, du har sån kraft, en kraft som kommer ur vilja..ur drömmar...av kreativitet beundrar er och människor med den kraften, du klarart!!! och jag hoppas jag kan ställa mig lite i ditt vinddrag och själv våga ta steget, har dig som stooooooooooor inspiratör både med inredningen men också att våga ta kivet!
  snart kliver jag me ;) vi hörs o ses och jag önskar dig allt allt det bästa!
  tänk om jag ändå var dig närmare då hade jag kommit och praoat i dn affär:)
  varmlensöndagskram lotten

  SvaraRadera

 10. Har man som ni en dröm och ett stort mod så är det nog ingen ide att försöka lura sig själv och avstå. Det går bara inte. Visst kan det gå snett. Pengar som inte kommer in, hus som måste säljas...ja, sånt kan hända och visst är sånt fruktansvärt tråkigt.Har gjort en sån runda själv och det var INTE roligt men jag ångrar ingenting för detta har lett till annat som blev ännu bättre. Jag är av den åsikten att har man försökt, verkligen försökt, och det inte blev som man tänkt så leder det till något annat...även om det kanske tar tid och man inte kan se det direkt. Jag tror att det eventuella "hotet" för er inte är att era planer går i stöpet utan er hälsa. Tror mig ana att ni är starka som få men se till att ofta och villkorslöst ge er tid att ladda batterierna. Sömn, skratt, vila, lugn, god mat och nyttig mat. Välj bort olyckskorpar och ilvilliga avundsjukor. Och sen lite mer sömn på det:) Allt detta har ni säkert redan tänkt på annars hade ni nog inte kunnat komma så långt som ni gjort.
  All lycka och energi till er, så härligt att följa er dröm även om vi inte känner varandra.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att det är beundrandsvärt att följa sitt hjärta och sin dröm, trots att det innebär mycket arbete. Drömmen om självständighet är också fin och jag önskar er all lycka till och styrka till att genomföra allt. Tänk om fler tänkte som ni; följa sin dröm, skapa något och bidra, istället för att förvänta sig att bli serverad. Återigen: lycka till med allt!

  SvaraRadera
 12. Uj Uj,, det låter hemskt mycket,, jag vet att när jag hade min butik Tatn Blå heminredning i Sala,var det fullt sjå hela tiden , och trots det så kunde jag inte ta ut någon lön under den tiden, vi levde på mannens lön och det blev inte hållbart i längden, så det var bara att slå igen sin dröm.
  Någon anställd vart det inte att tänka på,,systemet gör det så svårt att driva nåt litet det är inte som förr då man kunde försörja en hel familj på att ha en butik.
  men som du säger så satsar ni ju på flera verksamheter och då blir det mera lönsamt,
  Jag håller tummarna för dej, att det går bra!!!!
  Och som du säger man håller på för det är det man brinner för, inredning, djur, naturen, och vårda dessa gamla hus man får ta hand om.

  Önskar dej en fin Fortsättning på Söndagen,
  Och du stanna uåå iblanmd om andas,
  Bara ett litet tips!

  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 13. Det skall vara!
  Stanna upp ett tag och andas!'Ler!
  det skall gå fort och då blir det fel!!!
  Kramar Kathrine

  SvaraRadera
 14. Till tonerna av "Strövtåg i hembygden" och en migrän som gör mig ledsen och sentimental...
  Heja Er och leve Er!!! Fortsätt!!! Jag vet vad Du talar om... att vara egen är bäst och sämst...bäst - drömmarna, visionerna, närheten till sig själv och till ursprunget (Förstår du vad jag menar?)och att få göra det som man allra helst vill... sämst - tid och pengar. Men lyckan kan man väl inte köpa för pengar?? Jag är allra lyckligast när jag går hemma på vår gård tillsammans med mina hundar och kattor, när jag får sätta mig i syrummet och skapa utifrån mitt hjärta och har jag tur, så finns det någon som tycker om det jag gör och vill köpa. Lycka är också när hela familjen är hemma och det är aktivitet överallt...alla skapar och håller på...sonen bygger motorcyklar, maken snickrar möbler, dottern lagar mat och jag syr...då är livet allt bra. Men det krävs mod att ta sig ur ekorrhjulet... sonen har precis slängt sig ut, utan skyddsnät...har han startat eget och bygger motorcyklar på heltid.

  Ha en fin söndag och lycka till med allt!!!
  //lisamaja

  SvaraRadera
 15. Jag blir uppriktigt rädd när jag läser, ta det vackert och var rädda om hälsan!! En annan sak som slår mig, i väntan på ett B & B, varför inte söka hyresgäster utanför regionen? Tänk så många det finns "därute" som vill prova att bo i "Norrland" men inte vågat ta steget?! Världens chans att testa ligger framför fötterna på er! Vackert hus i vacker miljö med härliga människor. www.alternativ.nu är värt en annons! Jag håller alla tummar och tår för er och ni som har rötterna i vårt grannland får ha överseende med detta "typiskt svenska"...den sk
  avundsjukan. Den skäms jag verkligen för! ALL LYCKA!
  Skorpan

  SvaraRadera
 16. Ja jösses Eijaa, men jag förstår att vill man ngt väldigt gärna så svider det kanske en period i ens liv av tidsbrist, ni/du bäddar för ngt BRA på sikt!!! Även om det ju låter övertufft för oss vanlifga "dödliga" hahha... men tänk, allt faller ju på plats, att slippa lämna Norrfrid, att ha en butik, vissa djurt och en B & B- hur bra blir inte detta!! Och så bo i Klovsta! Sen kommer du kunna lämna ditt ord jobb och barnen blir stora och kan jobba på gården/butiken el gästgiveriet;) Allt fixar sig, och Bert fr Jämtland såg cool ut!!!! Fortsatt lycka till och krya på ögat!!! Mari.

  SvaraRadera
 17. ...glömde säga, vilka läckra bilder, som alltid, du och ni är ju helt fenomenala, med ALLT!!! Kul bild med byrån och hönsen!!!

  SvaraRadera
 18. Även jag som egen företagare känner så igen mej i allt du beskriver! Men samtidigt som man kämpar på så har man faktiskt våldsamt skoj. I alla fall jag. Tog i höstas beslutet att plugga, lägga företaget på is under 1 ½ år. Sen får vi se uur företaget ska leva vidare och om jag ska jobba inom min utbildning. Framtiden är spännande. Lycka till med er verksamhet!

  SvaraRadera
 19. Jag är full av beundran över alla era projekt!
  Framförallt över att ni varit så modiga och vågat ta steget att satsa på er dröm
  Stor kram!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 20. Ja inte är det att tälja guld med smörkniv att ha butik inte, även om många verkar tro det! Verkar va enklare att handla på IKEA än att köpa sådant som är tillverkat med själ och hjärta. Men håll modet uppe:)! Det lönar sig en vacker dag.
  Kramar från Maria

  SvaraRadera
 21. Känner igen mig i allt!!!...Har gårdsbutik med både egna produkter och inköpta varor och dessutom försäljning till andra butiker.... och det finns ständigt att göra!!! Har bara öppet 3 dagar i veckan under lågsäsong och då undrar folk: Vad gör du när butiken är stängd?
  Var rädd om dig och kämpa på, hoppas att du kan skippa det "andra jobbet" och lägga all energi åt allt det fina du gör! Tror att allt "kommer på plats" efter hand.
  Kikar in då och då på bloggen och fb

  Kram från Lena i Leksand

  SvaraRadera
 22. Å Eija, det er altså så herlig å lese om dine tanker og drømmer! Selvsagt er det ikke bare bare det å skulle følge sitt hjerte og ta steget, man får mye men man mister en hel del også. Stabiliteten i hverdagen, tid, energi og sikkerheten man så sårt gjerne vil ha med en fast inntekt. Og inntekten dekker sjeldent den tiden du bruker på selve jobben også. Både min mann og jeg driver eget og all lønn og fordeler avhenger helt og holdent hvor godt motiverte vi er og hvor hardt vi jobber, hver og en for seg. Ikke kan vi heller dra på ferie når vi ønsker. Ja vi har satt opp både fordeler og bakdeler, men alt i alt ønsket vi oss friheten til å få bestemme alt selv, og få drive med det vi elsker og gjør OSS lykkelige. Selv skulle jeg visne bort på et kontor eller bak kassen i et supermarked, så jeg skjønner deg så godt. Selvsagt er det fordelaktig å ha en god pan før man begynner, men ofte blir veien til når man går på den også. Dere finner nok ut av det etter hvert, hva som fungerer best. Ønsker dere all lykke til på denne fine reisen !! Men ta godt vare på helsen, uten den har man ingenting. Sånne herlige bilder av hønene og den gamle kommoden med små trær og planter i. Så vakkert alt sammen !!

  Varm hilsen ~ Aina

  Ps: Håper du fikk min mail !

  SvaraRadera
 23. Jag och min mamma kommer gärna och bor på Norrfrids B & B när det är klart! Vi ska resa upp till Väja, Kramfors där min mormor är född och se oss omkring i trakterna lite längre fram. Du är en stor inspiration för mig, fortsätt på denna vägen det kommer gå jättebra! /camilla

  SvaraRadera
 24. Jag kan förstå, det måste vara jättetufft! Men ni är rätta människorna att klara av det och det kommer säkert att lugna sig med tiden. Suomalaisella sisulla vaan eteenpäin Eija! Kyllä tästä tulee jotain aivan mahtavan upeeta!!

  SvaraRadera
 25. Hej vännen!
  Vad glad jag blir när jag ser och hör (läser) att det finns en kämparanda och vilja att leva annorlunda... ja du vet vad jag menar. Känner så väl igen mig i tidspressen och då har jag inte alls lika stora projekt som ni. Håll ut och kämpa, gör det ni känner för!
  Många kramar!

  SvaraRadera
 26. Som många sagt tidigare, du är en stor inspiration. Har också flyttat till landet utan att ännu riktigt ha hittat rätt, men det kommer...

  /Marlene

  SvaraRadera
 27. Ja, sysselsättningsproblem har ni verkligen inte! Ni ger så stor inspiration och sprider ert mod omkring er via bloggen, älskar er inställning till att leva ett gott liv! Men snälla, ta hand om er båda två, att gå in i väggen gör ONT! Kanske ännu ondare om man gör det som egenföretagare än om man har en anställning i ryggen. Men som jag ser det så har ni förutsättningarna för återhämtning; bra mat, frisk luft, varandra och motion. Skulle väl vara bristen på sömn då som stökar till det... :-)

  Många varma styrkekramar till er!
  Susanne

  SvaraRadera
 28. Hello Eija! I LOVE your photos and your decoration! So dreamy.... Best wishes, Geli

  SvaraRadera
 29. Å nei, fikk du ikke mailen ? Jeg sendte deg noen ord 31. oktober på norrfrid@hotmail.com. Er det ikke riktig adresse ? Jeg forsøker igjen, du får bare si ifra hvis du fortsatt ikke har mottatt noe.

  Ha en mysig kveld Eija, og takk for den fine kommentaren :)

  ~ Aina ~

  SvaraRadera
 30. Herre Gud lilla vän,det förstår väl all att Ert liv är tufft. Jag tror inte att någon kan vara så dum
  att De tror ni täljer guld med kniv. Jag hoppas Ni orkar att gå i land med det ni tänkt Er.
  Jag älskar Din blogg , det är så härligt med gårdarna, djuren jag älskar hönsen.
  Låter det lite larvigt man bliver lite larvig i min ålder. Men tack för hela din berättelse den var givande.
  kram från Harriet

  SvaraRadera
 31. Ojojoj, ja nå har ni att göra. Men jag tycker ni gör det bra. Glöm inte bara bort att andas emellanåt! :)

  /Carolina

  SvaraRadera
 32. Slutar man med TV och dator får man ganska mycket tid....

  SvaraRadera
 33. Härlig dröm! Hoppas ni lyckas fint med allt! Ja, suck. Vet hur det är med att INTE hinna. Men det går, men också sliter på! Kämpa! :-)

  SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...