söndag 30 september 2012

Tunnbrödsbak






Ska man bo i norrland är det nog bäst att anpassa sig tänkte jag och startade tunnbrödsbaket i gårdsbutiken där bakugnen ligger. Resultatet blev faktiskt överraskande bra och det var inte alls så svårt som det sägs tyckte jag....det enda som är trixigt är kavlingen tycker jag. Men hjälpen kom i och med att vi höll en pizzakväll i butiken och bland gästerna fanns några erfarna tunnbrödsbagare som gav mig goda råd angående kavlingen...

Även om kakorna inte blev alldeles runda så bakades de med kärlek och nästan varenda påse såldes i gårdsbutiken dagen efter!

Hoppas det smakade!

Nu dyker jag ner i källaren, ugnen väntar och kunderna anländer snart!

xxxEijaxxx 

19 kommentarer:

  1. Åhhh Eija låter spännande!
    Hoppas allt går åt idag också!
    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
  2. Wowwww.this is so nice to do on a cozy sunday......love from me...xxx..

    SvaraRadera
  3. Men så härligt!!
    Jag kan riktigt känna lukten och smaken ända hem
    till oss här i MellanÖstern! Hade jag bara haft en
    såndär ugn...Vi har portabla gasugnar som det
    bakas alltmöjligt i av de duktiga lokala kvinnorna!
    Det finns alltid ett tillfälle att ställa till lite fest
    i vardagen här! Och då går det åt några kilo mjöl!!
    Kram!
    Zazza Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket annorlunda liv du måste leva där Susanne...mellanöstern...låter som tusen och en natt!

      Radera
  4. Ser fantastiskt ut, vilken härlig bakugn! Ha en jättebra dag i butiken :)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Men du ÄR ju bara helt otrolig, finns det ngt du inte behärskar! Och kan du det inte så prövar du i af, jag är så impad av dig, du är en bra förebild- för många! Jag som just skulle skriva att min mamma är proffs på tunnbrödsbak, har bakat mycket och framförallt sista åren i Aspby i sin lilla dåvarande bakstuga och till de där spelen ( medeltida?) nere vid älven i Prästmon, har glömt alla namn nu men jag ser ju att detta behärskar du galant! Är det både mjukt o hårt tunnbröd du bakar?? Vi sa alltid Ljusungsbrö.. Ljus- ugns- bröd. Det var hårt, är uppväxt med det. Man bröt ned det i fil el mjölk också med sylt ( typ i stället för corn flakes;) Lyxigt tycker man nu efteråt...

    Men, än en gång, stort grattis till det jättefina reportaget, bra text och fina bilder och du blev så bra där, dragandes på skottkärran ;) och alla rummen var så fina, även om ni inte hade hunnit lika långt i renoveringen då. Ha en fin butiksdag i dag med!!! mari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din mamma skulle ha varit här i helgen...skulle ha behövt hjälp av någon som stått där och bakat med huckle och förkläde eftersom vi hade så många kunder så att jag knappast hann baka så mycket på plats. Men då hoppade min man och lillkillen in - det blev vanliga tunnbröd och tunnbrödsgubbar som lillen stansade ur degen hi hi! Det gick bra trots allt och huvudsaken är ju att vi har roligt under tiden! Nu vet vi hur man bakar mjuktunnbröd, nästa gång antar vi utmaningen att baka det hårda, som kräver ännu tunnare kavling...och surdegslimpor vill jag testa för det är många kunder som frågar efter limpa....
      Tack för dina rara ord ang. reportaget Mari!

      Radera
  6. Det är något jag skulle vilja prova för det blir ju så gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är bara attsätta igång om man har tillgång till en ugn. Det är så kul och inte svårt heller...

      Radera
  7. Hej Eija, your bread looks very tasty! Hmmm.... Have a nice sunday!

    SvaraRadera
  8. Ser väldigt genuint och norrländskt ut...mysigt !

    Kraam

    SvaraRadera
  9. Det tror jag blev jättegott.Så bra att Du startade med det i början.
    Köpte Lantliv i dag men hittade inget om Dig där i. Men det går väl fler tåg.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lantliv kommer först till prenumeranterna. Antagligen fanns det nyaste numret inte i tidningshyllan ännu, utan du köpte det äldre numret från september. Men det var inget fel på september numret heller, nej där fanns det jättevackra reportage också tycker jag ;)

      Radera
  10. Fyyyy,så avundsjuk jag blir...vill också ha en sån ugn. Men jag får väl göra som du, arbeta för att få en. Ingenting i livet brukar vara gratis så den är dig väl förunnad då jag sett att du inte är den som ligger på latsidan i livet.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  11. Mmmm så gott med tunnbröd!
    Åh jisses så fin butik du har startat.

    Önskar dig all lycka till med fina butiken och tunnbrödsbaket.
    Hade jag inte så långt till dig skulle jag kika förbi.

    Kram Marina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marina! Har du sett att jag spikat upp dina fönsterplåtar i gröna rummet längst bort? De passar in sååå bra där!

      Radera
  12. Supertrevligt är det med både tunnbrödsbaket och pizzabaket där i butiken! Ni är helt fantastiska både du och M! Himla tur att mannen kan hjälpa till. Butiken är oxå fantastisk och blir bara bättre och bättre för varje gång man kommer dit! Märks att det är många som hittar dit och hoppas såklart att ännu fler ska hitta dit! :)Kraaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så skoj att du besökte oss i helgen! Tack för dina ord Lisbeth!

      Radera
  13. Det där ser kanonmysigt ut, jag är så sugen på bakugn(nu också på tunnbröd!), fick tyvärr riva ut den ur vår bagarstuga därhemma sedan den vittrat sönder. Måste hejda mig dock för här i hyrda huset på Newfoundland kan man ju inte gärna börja mura ugn. Öppenspis finn dock så någon liten glödkaka kanske man kan få till:)
    Ha det gott!
    Hälsar Therese

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...