måndag 18 juni 2012

Fånga sommaren på burk!


De flesta har väl märkt hur flyktig den här vackra årstiden är, de riktigt varma sommardagarna är få och i mitt fall spenderas åtminstone hälften av dessa fastklistrad på en kontorsstol utan att kunna njuta av det vackra vädret. Gissa om det kryper i kroppen av längtan efter att få sig en dos sommarsol. Riktigt än är det inte semestertider heller!


Vad är då bättre än att fånga en gnutta solsken på burk, bara att ta fram när man vill minnas och njuta dagarna av värme och humlesurr?


De små solarna är naturligtvis maskrosor som var och varannan villägare som vill ha perfekt gräsmatta går och retar sig på. De kan faktiskt komma till nytta, tro mig, jag blev också väldigt förvånad när jag hos läste hos Bondjäntan om att koka sirap av maskrosor. Nåväl, yngsta dottern var med på att plocka de sista återstående maskrosorna på våra ägor. Vi är inte alls några flitiga gräsmattevårdare, så maskrosorna har fått härja fritt hos oss....


Efter sköljning kokades blommorna i ca 20 minuter i vatten som precis täckte blommorna och med skal och saft av en citron till. Sedan silades blommorna av, brygden kokades upp igen och sedan tillsatte jag ett kilo syltsocker och kokade en stund tills det tjocknade.  Jag måste ha haft i mer syltsocker än vad bondjäntan hade, för resultatet blev marmelad. Men vilken marmelad sedan! Jag har sällan smakat något så gott på en rostad macka, och idag till middag blev det plättar med solskensmarmelad! Underbart!

Ni som fortfarande har lysande solar kvar i gräsmattan rekommenderas att snarast bege er ut och plocka en kastrull. Det blir ljuvligt gott - jag lovar!

Mer matnyttigt om självhushållning och odling hittas hos Bondjäntan, ett besök hos henne rekommenderas varmt!

11 kommentarer:

  1. Såå läckert och så snygga bilder! Ser gott ut oxå! Kul tips! :)

    SvaraRadera
  2. Vilket roligt tips..måste prövas..här bryr vi oss inte om att rycka upp dom somriga små solarna. Vackra bilder !

    SvaraRadera
  3. Nämen! Va intressant! Det måste jag nästan prova. Här odlas också maskrosor för fullt så vi skulle i så fall kunna göra sirap till en hel armé. Ang. syltsocker - jag tycker ofta att man behöver byta ut halva mängden mot vanligt socker, annars blir det som du säger marmelad! Fast ibland kanske man vill ha det så pass fast.
    Tack för roligt tips i alla fall!
    Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...förresten... har du nån aning om hur mkt maskrosor du använde dig av? Det måste ha varit ganska många till den mängden socker tänker jag? Stor/liten kastrull?

      Radera
    2. Tror det var ungefär 2 liter maskrosblommor i brygden. Lycka till med koket Fia!

      Radera
  4. En gång i tiden gjorde jag maskrosvin och vad jag minns så smakade det gott. Nu vill jag testa marmelad för jag tycker det är så gott till frukost. Vilket bra tips och jag blev så inspirerad av de fina bilderna!
    Maskrosorna finns!
    Cia

    SvaraRadera
  5. Men så lyxigt, egen marmelad av maskrosor! Förstår inte varför de är så hatade, måste vara ngn töntig 70-talsregel som finns kvar, vem orkar bry sig i dem, de får växa som de vill på min gård med, kanske man skulle testa göra en marmelad, men nu har de väl blommat över men detta ska sparas! Vilket skafferi som växer fram i ditt kök, så himla snyggt det blir!!!! mari.

    SvaraRadera
  6. Roligt att kunna inspirera en kunnig kvinna som du!

    Apropå marmelad, jag brukar göra maremelad av zuccini, apelsin och ingefära när vi har ätit oss gula av zuccini. Du vet när man har gjort allt med zuccinin... Rekommenderas varmt! Och gröna tomater... ibland även på grönisarna som inte har mognat färdigt... Mycket bra gå-bort-present. ;-)

    SvaraRadera
  7. Kikar in för att önska dig en underbar midsommarhelg! Vilken härligt recept (det går att göra gott vin också)!

    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  8. Hi!
    I always follow your posts that I find very kind and creatives!
    Greetings from Italy!
    Débora

    SvaraRadera
  9. Vilken rolig idé! Det har jag aldrig hört talas om förrut! Nu har maskrosorna blommat över men nästa år så!

    Kramen

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...