fredag 5 oktober 2012

Gröna fingrar, jag?

Aldrig någonsin har jag ansett mej ha gröna fingrar utan har alltid tragglat med anvisningar på fröpåsar, plöjt i mängder av trädgårdsböcker och försökt odla enligt råden i dessa utan nåt vidare resultat eller sammanhang. 

När jag flyttade hemifrån kunde jag inte ens hålla kaktusarna på fönsterbrädan vid liv. Fortfarande får pelargonerna chockbehandling av hård sol och extrem torka på vår fönsterbräda, tur att de är så extremt tåliga ändå! Ofta sparkar jag entusiastiskt igång odlingssäsongen med att beställa läckra färggranna fröpåsar och petar fönsterbrädorna fulla med små krukor och byttor med frösådder som sakta torkar ut ovanför de varma elementen....alldeles för många för att en heltidsarbetande småbarnsmamma ska ha någon som helst chans att hinna ta hand om alla de hundratals små groddbäbisarna....att begränsa mig är inte min starka sida!

Men sedan två-tre år tillbaka gjorde jag en plan och lovade mig själv att endast sätta ett fåtal frön av tomat, gurka, några kryddor och chili. Man behöver faktiskt inte så hela påsen så att man sedan står där med 120 tomatplantor. Dessutom har man bättre chans att hinna ta hand om 10 plantor, jag menar de ska ju omskolas några gånger längs med vägen också.....under växtljuslampan frodades de små och blev stabila och starka nog att klara utplanteringen till växthus. Och snart dinglade de rödaste och godaste tomaterna i klasar från plantorna. Ingen kunde vara stoltare än jag då det var dags att skörda!

Grönsaker kan också vara väldigt dekorativa i rabatter - vem har sagt att man måste ha perenner eller ettåriga blommor i rabatterna? Nej jag kör med jordgubbar, rabarber, kryddor och sommarblommor i en salig blandning där hönsen älska att picka och gömma sig bland. Jag vill inte ha några välansade perfekta rabatter utan de får gärna vara rufsiga och röriga, det passar även mitt schema där ogräsrensning INTE ligger högst i topp!

Odlingsglädjen är viktigast - den går heller inte ta miste på på bilden som tagits av Lotta och publicerades i senaste Lantliv, eller hur?!

6 kommentarer:

 1. Det var ett så fint reportage, det lyser ju
  glädje om dig. Du har hamnat på rätt plats i
  livet, och odlar gör du med bravur.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack så mycket AnnaMaria! Ja det känns som att jag är på väg åt helt rätt håll nu, i hjärtat! Vad är väl pengar i jämförelse med livsglädje och tomater?

   Radera
 2. Admirable! You work so hard...
  Good weekend!
  Débora

  SvaraRadera
 3. Hello Eija! You are a really busy young lady! The tomatoes are looking great and very beautiful! I think they tast very very good! Have a nice weekend!

  SvaraRadera
 4. Superhärliga bilder från ett jättefint reportage! :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...