tisdag 3 maj 2011

Väntar på rabarbergott...


Trots att det blåser isvindar i hela landet nu växer rabarbern så det knakar! För första gången testar jag att bleka rabarber genom att lägga svarta hinkar över....ser ni vilken skillnad det blir mot rabarbern med gröna blad bredvid?


Härligt röda långa stjälkar som väntar på att snart hamna i en paj!


Har också dammat av flaskorna, här ska det kokas rabarbersaft med nya saftmajan! Den vackra drickabacken kommer från en loppis i Danmark. Perfekt för min samling av fina gamla saker till skafferiet...

xxxEijaxxx

15 kommentarer:

  1. Godmorgon!!!!
    Ja du här väntas det också på rabarber!!!!
    Det blir så ljuvlig saft!!!
    Sådär ljusrosa färg!!!
    Fin att hälla i gamla flaskor!!!!
    Ha en fin dag!
    kram Kathrine

    SvaraRadera
  2. Våra rabarber har fått för sig att massblomma de senaste åren, gillas inte. Kanske skall jag testa ditt tips, om maken inhandlar någon hink ...

    SvaraRadera
  3. OJ så läckert! Vilken färgexplosion!:) Har tyvärr inga egna rabarber men grannen har och jag brukar få av dom! :) Så man kan bleka dom alltså?! hade jag ingen aning om! :)

    SvaraRadera
  4. Hej
    Älskar verkligen rabarber:) har tyvärr inga men ska fixa
    Backen är helt underbar.
    kram
    sandra

    SvaraRadera
  5. Du har fina och stora rabarber jämfört med våra här i Åbo skärgård! Här får du en recept som vi har testad i vår bröllop:)

    PELLAS BRÖLLOPSMJÖD

    2 l vettä / vatten
    2 l raparberia paloina / rab. i bitar
    2 kanelitankoa / kanelstångar
    3 dl fariinisokeria / farinsocker
    3 dl sokeria / strösocker
    2 l omenatuoremehua / äppeljuice
    pieni murunen hiivaa / en liten bit jäst

    Kiehauta vesi, lisää rap. ja tangot, keitä miedolla 20 min.
    Siivilöi isoon kattilaan, tulee n. 4 l, sekoita joukkoon sokerit.
    Kun sokerit ovat sulaneet, lisää omenamehu ja murenna joukkoon 2 nuppineulanpään kokoista palaa hiivaa, ei enempää!
    Peitä ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön. Pullota ja laita viileään.
    Sima valmistuu muutamassa päivässä riippuen viileydestä. /

    Koka upp vatten, tillsätt rab. och stångar, kok milt 20 min.
    Sila till en stor kastrull, blir ungerfär 4 l, blanda in båda sockrar.
    När de har smält , sätt äppeljuice och jätte litet jäst.
    Sätt locket på och lämna i rumstemperatur för ett dygn. Sätt i flaskor och håll i kylan. Mjöd blir färdig i några dagar.

    SvaraRadera
  6. Hei Maarit!
    Kiitos oikein paljon simareseptistä, sitä olen maistanut viimeksi joskus lapsuudessani pääsiäisenä! Taidanpa kokeilla, raparperini ovat pian valmiit!
    Ihmettelen, että raparperini ovat isommat kun sinun, asun Sollefteåssa joka on suurinpiirtein Vaasan korkeudella. Ne kasvavat aurinkoisella paikalla ja taitaapa mustalla ämpärillä peittäminen myös auttaa asiaa! Kiitos vielä kerran!

    SvaraRadera
  7. Tack söta Eija, för kommentarer som gjort mig så glad två dagar i rad! Det värmer långt in i hjärteroten ska du veta!
    Att bleka rabarber har jag inte ens tänkt på att man kan, - tänk vad man kan lura naturen ändå! Rabarbersaft låter mums, det ska jag nog också prova på i år.
    Kram på dig!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  8. Gahhh vilken dösnygg gammal drickaback!!!! Gud va fin de var och så långt era rabarber kommit, det är så lustigt, jag har mycket större blad på mina men mycket kortare stjälkar, vad kan det bero på tro????? Mari.

    SvaraRadera
  9. Ja vad gott. Och paj! Jag ska nog göra paj någon dag. Härlig dricka-back.
    Kram kram
    Jessika

    SvaraRadera
  10. Försökte skriva en hälsning, men jag vet inte vart den tog vägen...

    Underbart gott med rabarbersaft i alla fall och härligt röda stjälkar!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  11. HALLÅÅÅÅÅÅÅÅ!

    nu var det ett tag sen jag besökte dig men WOW så fint du har fått det här. måste fråga om rabarberna...varför bleker du dom. ser att skaften blir rödare, men blir dom sötare med?

    må så gott. KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM

    SvaraRadera
  12. Hej vänner!
    Vad jag läst så gör frånvaron av ljus och den extra värmen att rabarbern växer snabbare, blir mjällare och sötare i smaken. En mörk hink ska läggas på direkt när rabarberknopparna börjar titta upp på våren. Första gången jag testar, uppenbarligen funkar det att få längre stjälkar fortare på detta sätt. På den rabarber jag inte har täckt med hink är det nästan bara en himla massa bladmassa....återstår att se nu hur mycket bättre den smakar! Det blir att skörda och baka i helgen!

    SvaraRadera
  13. Vad häftigt att bleka rabarber, det har jag aldrig tänkt på att man kan göra. Det skulle vara spännande att prova, speciellt om det är så att den blir sötare i smaken.

    Din drickaback var så fin, vilket fynd! :-)

    Ha en fortsatt fin vecka!

    Många kramar
    Bitte

    SvaraRadera
  14. Hej igen, Nu har jag ännu en sommarbild, jag är sommargalen som du ser =) och hittar inget annat att fota just nu om sanningens ska fram, lite nya bilder blir det nästa gång, nu ska jag lägga en svart hink över rabarbern, om det inte är för sent...

    SvaraRadera
  15. Hej!! Vilken underbar Blogg=) hur kan jag missat den?? Men nu är jag här vart fall, ser så mycket vackert på bloggen ,nu skall jag lusläsa mig bakåt i inläggen.
    Vilken fin höna det var på första sidan ,höns vän som jag är!

    mvh Magnus

    http://blogg.rostinterior.se/

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...