onsdag 23 januari 2013

Norrfrids golvmåleri

 

Det är mycket lättare att måla golv i ett hus man inte bor i, och när resultatet blir såhär vackert fortsätter man gärna rum efter rum...när salen var målad fortsatte jag in till köket på bilden. Pärlsponten på väggarna är målad för ett tag sen med vetegrå blandat 50/50 med zinkvitt. Fönsterfodren målades med ren vetegrå kulör


golvet blir umbragrått blandat med 1/3 zinkvitt. En väldigt lugn och harmonisk grå linoljefärg från Ottossons färgmakeri.


att blanda linoljefärg låter svårare än det är - färdiga kulörer blandas i varandra och omröres - klart! Bara pensla på med rund naturborst. Färgen har en överlägsen vidhäftning och inträngning i underlaget. Den åldras vackert och nöts sakta bort på de ställen där man går mest. Två-tre lager krävs ofta på ett trägolv med torktid emellan.

Någon frågade vad jag gör för förarbete. Jo, jag börjar med att dammsuga och rengöra golvet med såpa eller om golvet känns "fett" rengör jag med målartvätt. Skölj och låt torka. Sedan är väl det korrekta att slipa lite lätt för hand för att rugga upp ytan (men det steget brukar jag hoppa över lat som jag är). Jag vill ha kvar alla spår, nötningar och mellanrum i ett gammalt golv för det tillhör charmen om ni frågar mig.


på med andra lagret umbragrå och det får räcka här. Sedan är det väl inte så klokt att måla med sina favoritskor på, det kommer garanterat färgstänk på de förr eller senare!

Linoljefärgen säljer jag i gårdsbutiken och har även börjat lägga in vissa kulörer som jag använt själv HÄR!

20 kommentarer:

 1. ÅH va kul å få se! Jag har ju inte sett att panelen och skafferiet blivit färdigmålat! Blir ju kanon med målat golv oxå! Ser fram emot att se det i verkligheten sen!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är bara komma o hälsa på så får du se det irl...och så fikar vi förstås också!

   Radera
 2. Gaaaaaaaaaalet fint, duktiga Eija:)))
  Du är så flitig att jag blir alldeles vimmelkantig!!!
  Vill måla över min ekparkett...vad tror du om det??

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin, jag tror ju att du är minst lika flitig du...vet precis hur vi har det båda två springandes mellan vanliga jobbet och gårdsbutik! Och jag tror, nej jag vet att det går alldeles utmärkt att måla på parkett också! Men slipa och rugga upp ytan lite först bara!

   Radera
 3. Jättefiint och vilket fint platsbyggt skåp du har =)

  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Clara, det är min man som byggt skåpet i samma stil som panelen. Ursprungsiden till modellen på panelen kommer från kapprummet på norrfrid där det finns en likadan bröstning.

   Radera
 4. Oj vad fint! Linoljefärgade golv är oslagbart vackert! Vi tänkte också måla vårat köksgolv grått, hade valt ut kulören och allt, likadan som den vi hittade igen bakom gamla färglager på trösklar och annat, men då brann huset från 1790 ner. Nu måste vi bygga ett nytt.
  Jag drömmer fortfarande om fint målade trägolv. Lycka till med målningen! T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilken olycka för er med gamla fina huset som brinner ner. Hua! Hoppas hoppas allt ordnar sig för er och att ni mäktar med att bygga ett nytt!

   Radera
 5. Linoljefärg har alltid verkat så svårt, tycker jag. Det är något som Ernst håller på med, men man blir lite nyfiken. Du pratar alltid så varmt om det. Har ni kommit iordning i ert nya gigantiska hus? Ska bli spännande också att se hur ert B&B blir framöver. Ha en trevlig kväll! /Ing-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att linolja skulle vara svårt har de flesta fått om bakfoten. Tvärtom är det en mycket drygare och enklare färg att underhålla än moderna färger. Skillnaden är att linolja ska arbetas in i underlaget, det sugs in istället för att bli till en tjock hinna på ytan...
   Vi har nu flyttat och kommit någorlunda iordning i nya huset. Men vi jobbar just nu mest med b&b för att få igång det inom snar framtid...

   Radera
 6. Har aldrig testat linoljefärg,Men det ser väldigt fint ut ,har 2 lackade trägolv kvar i huset som jag inte gjort något åt ,men först måste jag väl slipa dem så all lack försvinner ,det är det som är det mesta jobbet
  Ha en bra torsdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du behöver inte alls slipa så att ALL lack försvinner, det är min erfarenhet. Har målat flera lackade golv med gott resultat. Färgen klarar det! Dessutom så försvinner all "liv" i golvet om man slipar med maskin. Det räcker att rugga upp ytan med slippapper.

   Radera
 7. Hej Eija, roligt med inlägg i bloggen att ta del av och läsa :-) Snyggt är bara förnamnet på resultatet. Bor ni på Klovsta nu eller är ni mellan hus ännu? Blir spännande att få se bilder därifrån senare. Ha det samt kram från Eva som håller ellos samt jotex med jobb för jag hittar mer och mer jag gillar och vill ha från dem ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack Eva! Vi bor i Klovsta numera och Norrfrid håller på att renoveras för fullt för att så småningom bli B&B. Det är högsta prio nu att få igång det och prova vingarna!

   Radera
 8. Men guuu vad fint det blir!! Jag väntar på att få täcka av vårat golv så jag kan behandla vårat!! Ska bli så kul och inspiration av andra är toppen! KRAM!

  SvaraRadera
 9. Herre Guud !!
  Du lever i mitt drömhus Eija,De bilder jag sett visar att ni bor så himla vackert.Här i Dalsland där jag bor finns det nästan inga så vackra gamla hus.Men drömmen om ett riktigt gammalt hus lever vidare.Kram Therese (herbretantik)

  SvaraRadera
 10. Åh, vilket fint hus du har! Jag blir så avundsjuk på gamla fina trägolv och pärlspont. Själv bor jag på en gammal skånegård och där är det vita stenväggar och klinkers på golvet... Lite "kallare" i uttrycket om man säger. Nu har jag en liten fråga till dig.. Vet du någon som har målat med linoljefärg på klinkersgolv med gott resultat? Jag har köpt färg men inte börjat än. Vårt golv är typ "Höganäsklinkers" alltså bruna i lite skiftande kulör och matt yta. Jag vill ha ett ljusare golv, men eftersom vi har golvvärme blir det alldeles för jobbigt att byta ut. Jag tar tacksamt mot tips om du har! Jag ska absolut följa din blogg och se vad du hittar på!
  Ha det gott!
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina! Linoljefärgen är en universalfärg och fäster på de flesta underlag. Klinkersgolv vet jag tyvärr ingen som har testat, ring gärna din färgtillverkare om du är osäker innan du börjar. Lycka till och återkom gärna om hur golvmålningen gick...

   Radera
 11. Vad fint! Jag tycker att mina målade golv är väldigt smutskänsliga, målade med Gysinges färg i vitt brutet med rätt mycket kimrök. Svåra att få rena dessutom, det gick åt mycket såpa innan vi bytte till "vanligt" rengöringsmedel. Du har andra målade golv va? Vad tycker du om dem?

  SvaraRadera
 12. Hos oss har inte målade golv varit något problem att få rena med såpa. Har inga andra målade golv än linoljefärgsgolv. Klart att smuts syns lättare på ett ljust golv än på ett mörkare. Lättast att sköta tycker jag ändå ett hederligt skurgolv är. Får vi fram sådana under plastmattan behåller vi de alltid som de är!

  SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...