onsdag 13 mars 2013

Salen - forna finrummet på Norrfrid


Under 1900-talets första hälft började vardagsrum användas som benämning på de umgängesrum som tidigare kallats salong och finrum i stadsvåningar och sal på landsbygden. Även i mindre lägenheter började det största rummet att kallas vardagsrum, även om det i många familjer på grund av trångboddhet inte kunde användas som ett renodlat umgängesrum. Vardagsrummet var under 1900-talets första hälft ofta platsen för familjens grammofon och radio, senare kompletterades dessa med en TV-apparat.


så står det att läsa i wikipedia om vårt umgängesrum på Norrfrid - salen som det kallas på grund av dess rymd, och dessutom ligger det på landsbygden och är riktigt gammalt. På stockarna bakom den av oss pappspända väggen står att läsa årtalet 1910 på flera ställen. Fast huset är rest tidigare, på 1880-talet. Kanske att väggarna pappspändes för första gången 1910?


En dam som är uppväxt i huset berättade för oss att som barn fick hon aldrig gå in i salen till vardags - nej de höga dubbeldörrarna in var det strängt förbjudet att öppna annat än till speciella högtider eller när man fick finbesök


men nuförtiden är det annat - salen idag är tänkt att användas till träffar och sammankomster för både företag och privatpersoner, som en konferenslokal, matsal eller utställningsplats. Det finns ett stort gustavianskt bord med tre iläggsskivor, så där ryms minst 12 personer som vill sammanstråla på Norrfrid! 

Rummet andas ett rofyllt lugn och har en atmosfär som endast går att hitta i gamla hus. Förutom att ha pappspänt väggarna och tapetserat har vi målat det lackade gulnade golvet med Ottossons linoljefärg. Det blev så vackert därinne! Och det tål att användas, bort med finrumsstämpeln - här ska dansas och skrattas både till vardag och fest!

Välkomna till Norrfrid B&B! 

12 kommentarer:

 1. Sooo beautiful!
  I wish you a happy week dear Eija!
  With love, Geli

  SvaraRadera
 2. Det är såååå vackert! Sån lugn och frid i det rummet! Man blir så lugn och vill sitta där lääänge! :) Jag kommer nog och sätter mig där nån dag! :)

  SvaraRadera
 3. Vad himla fint ! Klart det ska användas eller hur ! ;)
  Kram Anki

  SvaraRadera
 4. Vackert rum!
  Är det salen i huset i Klovsta?
  I så fall har jag burit in massor av ved till kakelugnarna.
  Hälsningar!
  Göran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej detta är salen i huset där gårdsbutiken finns...Klovstas sal är ju ännu större och dessutom så finns det hela TVÅ kakelugnar därinne! Vi eldar också allt vi kan där nu!

   Radera
 5. Fint, men kom ihåg att om du vill använda rätt termer så heter det pardörrar, som jag misstänker att du avser i nämnda fallet. Dubbeldörrar är något annat. /Vänligen Lisa.

  SvaraRadera
 6. Det ser underbart fint ut.
  Kram och ha en fin dag.
  Ninni

  SvaraRadera
 7. Så vackert!
  Ha en riktigt fin torsdag!
  Kram/Lena

  SvaraRadera
 8. Finaste finrummet i Västernorrland!! Så smakfullt och helt underbart!! Bara perfekt avvägt, gillar bilden nedan också, med stolarna och den fina tapeten och allt fint påskpynt!!½!!!

  SvaraRadera
 9. Åsa & Christer19 mars 2013 11:34

  Eija & Mika, tack för den underbara helg vi fick hos er på Norrfrids B&B!!!


  Vi njöt av detta fanastiska hus,den smakfulla inredningen, atmosfären, kakelugnens sprakande, den fina gårdsbutiken...vi kände sådan ro, sådan harmoni och sådan inspiration! Ville inte åka hem...men vi får komma igen en annan gång. Vi är så inspirerade så Norrfrid bara snurrar i huvudet på oss! Kändes som om vi hittat hem!!!

  Kiitos!!!
  Kram fr Åsa & Christer.

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Vilket fint hus ni har!Undrar vart tapeten i Salen kommer ifrån? Den är helt ljuvlig.
  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tapeten heter Nästgårds och kommer från Gysinge Byggnadsvård! Den är tidlös och jättevacker!

   Radera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...