söndag 18 mars 2012

Hur är ditt kött gjort?

Hör ni, idag känner jag mig lite allvarsam. Fundersam. Djup.
I helgen har jag varit ute mycket med djuren i solen. Och tänkt på det här med mat. Kött närmare bestämt.


Hur tänker ni när ni i er matvaruaffär står vid köttdisken och ska handla till middagen? Vad är viktigast: pris, utseende, ursprung, produktionssätt? 


Innan vi hade skaffat hönsen och fåren reflekterade jag inte så mycket över vad det var för kött jag slängde i stekpannan, var det kom ifrån eller hur det var producerat. Oftast var det priset som styrde vad middagen skulle bestå av. Köttfärsen kändes extra bra att stoppa i varukorgen om det stod "svenskt kött" på förpackningen...det var en bonus liksom, men inget avgörande kriterium för inköpet... 

Det där med kött och att det finns olika slags kött producerat på olika sätt och vis har liksom inte varit så viktigt eller legat så nära vårt liv. 


Att vi människor i i-länderna hela tiden ökar vår köttkonsumtion gör att om alla jordens människor skulle äta samma mängd kött, skulle i behöva två jordklot. Så det bästa är faktiskt att låta bli att äta kött. Eller åtminstone minska på mängden kött man äter. Det är jag med på. Ät mer grönsaker!

Men jag måste ändå säga med nedsänkt blick att jag vill ha min lilla köttbit då och då...kött ät gott! 

Foto: Lisbeth, de-signe.blogspot.com


Och ju mer jag ser och läser på i ämnet, desto mer skamsen känner jag mig....för vad priset för det billiga köttet som jag ätit hela mitt vuxna liv inneburit för djuren och vår planet...


Vi ser inte djur som levande varelser utan som en handelsvara som vilken som helst som ska produceras så billigt och enkelt som möjligt. Vi har sett bilder på djur som avlats till att bli så snabbväxande så att benen inte bär djuret längre. Spannmål odlas på enorma arealer och flygs jorden runt för att föda dessa djur som ska växa sig stora så snabbt som möjligt. Djur stressas och hålls på minimala ytor och slaktas till sist utan bedövning...


Men i Sverige är det ju lag på att djur ska bedövas innan slakt?

 Ja, det stämmer. Vi har också ett av världens strängaste djurskyddsregler. Så genom att välja en svensk köttbit framför en utländsk är allt frid och fröjd då? 

Nej, i konventionell uppfödning matas djuren med stora mängder importerat foder som tär på miljön och kräver stora odlingsarealer...svenskt är inte alltid svenskt!


 Det smartaste och det rätta med tanke på miljö, djurhälsa och vår egen hälsa är att välja svenskt naturbetat kött vid köttdisken.

Det är kött från kossor och får som lever så naturligt som möjligt på gräs och örter i vår natur och skog, och håller därmed det svenska landskapet öppet. Nära oss och med minsta möjliga miljöpåverkan...självklart växer de djur som föds upp enbart på gräs långsammare än de med kraftfoder uppfödda djuren. Därför blir priset på det naturbetade köttet dyrare...

Foto: Lisbeth, de-signe.blogspot.com
Vi kan välja att fortsätta låtsas att förpackningarna i köttdisken inte kommer från levande kännande varelser, eller så kan vi tänka ett steg till...det låter ju bra med billigt kött och billig mat för en storfamilj som oss - men om priset för det billiga köttet är att djuren för lida och att vi plundrar vår miljö - ja då avstår jag!  


Något som fick mina tankar i spinn ytterligare var Hillevissan, som för inte så länge sedan skrev så tänkvärt om djurhållning. Andra som skriver läsvärt om vår mat kontra djurhållning är Bondjäntan och Tove. Klicka in er hos de kloka och medvetna tjejerna omedelbums, och läs - VERKLIGEN LÄS - vad de har att säga.

Och kom ihåg att det är NI som KONSUMENTER SOM HAR MAKTEN, ni bestämmer vad för slags kött som produceras genom era inköp. Inte staten eller bönderna!

Sådärja, då har jag lättat mitt hjärta, kommentera inlägget gärna, och tipsa gärna om fler bloggar som vurmar för detta ämne. 

xxxEijaxxx

43 kommentarer:

  1. Har i veckan varit och lyssnat på Hanni Rützler som talade om mattrender och framtidsmat (i i-länder)och enligt henne kommer vi alltmer börja tänka på etik och fundera på sånt som du gör i ditt blogginslag=). Kött kommer mista sin attraktionskraft medan grönrätter blir allt mer intressanta. Det kommer dyka upp allt fler lyxkogar där man helhjärtat satsar på vegetariska och ekologiska rätter helt igenom. Låter bra tycker jag...men vill nog också äta kött ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra med trender när de gäller miljö, mat och djur. Tänk att sådant som var helt naturligt för gemene man, rent bondförnuft innan 1950-talet nu har blivit så exotiskt, nytt, fräscht och trendigt! Men det behövs!

      Radera
  2. Så kloka och aktuella ord! Jag har mest läst om tillsatser i maten vi köper och försöker laga all mat mat utifrån råvaror istället för att köpa färdigt. Däremot har jag inga stora kunskaper om kött och har nu lärt mig av dig att man ska köpa svenskt naturbetat kött. Det ska jag genast titta och fråga efter.

    Ha en fin vecka!
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Och vad jag blir glad att lilla jag kunde lära ut något till någon annan! Det finns mycket mycket mer att lära och läsa på nätet om detta ämne, googla på naturbeteskött så ska ni se!

      Radera
  3. Genom egen odling och egen djurhållning har vi makt och kunskap över det vi äter. Men det är inte möjligt för alla att ha det som då jag var barn och växte upp på ett litet jordbruk. Så bra mat har jag nog aldrig senare stoppat i mig.

    Nu tänker jag efter vad jag köper, gärna närproducerat och med vetskap om att djuren inte föds upp i en matfabrik. Vad jag däremot inte gillar är att vissa producenter gör en grej av det ekologiska och säljer produkterna extra dyrt. Jag vill nog påstå att Arla är ett sådant stort företag som utnyttjar konsumenternas goda vilja. Hur ska jag slippa köpa Arlamjölk????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är få förunnat att ha möjlighet till djurhållning. Det är också jättesvårt att leva såsom man gjorde på de små jordbrukens tid, med självhushåll. Men om de små producenterna kunde leva på sin produktion, om folk var beredda att betala lite mer för naturprodukterna som ju tar mer tid och kostar mer att producera, skulle fler kunna leva på sitt jordbruk. Och alla kan odla något själv, bara viljan finns.
      Ja det är glest mellan mjölkbönderna numera. Tänk om man hade en bonde bredvid där man kunde få köpa sin mjölk i en kruka...vilken lycka! Är man några stycken som har samma önskan, skulle man kunna bilda en mjölkpool, dvs man turas om att hämta mjölk hos bonden och ser till att dela ut den till alla inom mjölkpoolen...en idé jag läst om i boken "lev mer på mindre" som jag skrev om förra veckan...

      Radera
  4. Ja, eftersom jag inte äter djur alls så slipper jag ju problemet med vart köttet kommer ifrån. Men jag förstår hur du menar, när jag köper tex ägg tänker jag väldigt kritiskt.
    Allra helst vill jag ju köpa ägg från en liten gård men jag står alltid och läser och väljer länge i affärerna. Äggfabrikerna lurar konsumenten med fina ord. Svenska Lantägg är enligt min erfarenhet värst.
    Men eftersom vi ska skaffa egna höns så slipper jag snart det problemet också :)

    Men visst borde folk i allmänhet äta mindre djur, det finns liksom ingen anledning till den överkonsumtionen som sker och är negativ på alla sätt och vis. Och att äta julskinka är ju inte heller det en mänsklig rättighet.

    Hälsningar från en som enligt andras fördomar och okunskap lever på "kaninföda" antagligen kommer dö av vitaminbrist vilken dag som helst ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de stackars hönsen har nog det allra värst i äggfabrikerna! Håller med att det är väldigt svårt att bedöma hur djuren har haft det, baserat på vad som står på förpackningen. Svenska lantägg låter ju väldigt bra i konsumentens öron...Tur man bor så att vi kan ha egna höns! Och snart ni också, grattis!

      Radera
  5. Tack eija, man måste tänka före förtäring- definitivt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas med detta inlägg få igång lite tankegångar, känner att jag måste skriva om detta ämne - även om jag nu ser att jag direkt fick två färre följare på bloglovin´, ha ha!

      Radera
  6. Hej vännen,
    Ett mycket mycket tänkvärt inlägg och jag har ängnat en hel del tankar om hur mycket skit vi egentligen stoppar i oss.
    Jag skulle mer än gärna köpa närproducerat men tyvärr bor vi i ett område där det inte är lätt att hitta, köpte kött förra året där allt var helt naturligt och det är verkligen skillnad, skulle ha väldigt svårt att leva utan kött.
    Jag tycker det är svårt när man själv inte är så intresserad av att odla själv men ett intressse är väckt och vi får se vad som händer....
    kram
    sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla gör vi ju så gott vi kan, huvudsaken är att tanken är väckt, då brukar det ena följa med det andra, sakta men säkert. Så har det varit för oss, och det blir mer och mer egen matproduktion år för år.
      Ett problem på marknaden är ju att producenter har svårt att hitta konsumenter och vice versa. Men eftersom intresset växer och folk blir mer medvetna, så kommer naturlig mat hitta sin väg till allas tallrikar så småningom, det tror jag stenhårt på!

      Radera
  7. Hej
    Blir glad av ditt inlägg men oxå lite ledsen när jag ser dina bilder av djur som tittar rätt in i min själ.Jag blir glad av dina ord,att du tänker på våra slaktdjur som inte är värda ett skit,inte har rätten att leva ett bra liv innan slakt.Det är fruktansvärt hur de behandlas.Jag äter mindre kött nu än tidigare efter att sett och läst en hel del.Jag blir så ledsen hur vi idag 2012 fortfarande behandlar slaktdjuren så illa.Jag skulle gladeligen betala mer för kött där man vet att djuren levt ett bra liv innan slakt.På så vis känns det bättre att äta vilt...
    Kram Kicki.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viltkött är som bekant det kött som belastat miljön minst. Inte helt lätt att få tag på för alla!

      Radera
  8. Tack för ett viktigt och mycket tänkvärt inlägg!

    I vår familj äter vi av naturliga skäl mycket älgkött, eftersom min sambo jagar. Älgkött känns som ett rätt bra alternativ, eftersom det är vilt och ingen massproduktion där djuren får lida.

    Jag älskar verkligen kött, men får svårare och svårare att köpa det kött som finns i affärerna. Utländskt kött har jag aldrig någonsin köpt, danskt kött innehåller ofta mycket tillväxthormoner och antibiotika har jag fått veta av en nära vän som arbetar på den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket. Irländskt kött må vara billigt, men det törs jag inte äta sedan galna kosjukan :-). Kött som är hitfluget från Nya Zeeland eller Brasilien må kallas för "eko-kött", men det finns ingen som helst tanke på miljön när man flyger hit kött från andra sidan jordklotet! Det känns också märkligt att man flyger hit spannmål från Sydamerika till svenska kor, har vi inte gräs så det räcker?

    Ett tag handlade jag i en liten närbutik som köpte kött från en bonde söder om stan och sedan styckade köttet i butiken. Det kändes som ett bra alternativ!

    Jag mår så otroligt dåligt när jag titt som tätt ser dokumentärer om djur som far illa, ofta höns, grisar och kor. Ägg köper jag i princip aldrig, julskinka slutade jag köpa för några år sedan och köper heller inte annat slags fläskkött, men nötfärs köper jag ibland när älgfärsen står mig upp i halsen ;-). Då blir det svenskt närproducerat kött.

    Jag håller helt och fullt med om att vi måste minska på köttätandet, det skulle vara intressant att veta hur mycket kött som affärerna slänger i veckan... om det inte var för att jag så lätt får järnbrist, skulle jag kunna tänka mig att bli vegetarian :-).

    Ha en fin vecka!

    Kramar
    Bitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket kloka ord från dig, Bitte! Det mesta är galet inom köttindustrin, jättebra att du lyfter det här med antibiotika och tillväxthormoner också!
      Alla vi borde ha en närbutik där vi hittade närproducerat, gräsbetat kött!

      Radera
  9. Ja det här med kött är ju ingen enkel historia, tyvärr! Oftast är det ju ändå plånboken som styr, många får vända varenda krona för att den ska räcka till allt. Hoppas och tror nog att många gör så gott man kan ändå, försöker tänka på vad man köper och vart det kommer ifrån. Att få köpa kött som man vet är bra, att djuren mår prima och att det är svenskt och gärna närproducerat skiljer så otroligt mycket från det som finns i affären, både smakmässigt och känslomässigt.
    Tycker nog att det finns en attitydförändring, det blir viktigare för fler och fler.... Många reagerar nog med att det känns läskigt och onaturligt och får ett riktigt uppvaknande när man läser om kött som odlas fram i lab!
    Fy så hemskt det vore om våra boskapsdjur skulle bli en ovanlig syn och ersättas med fabriksproducerat "kött"!
    Ha en fin start på veckan!
    Kram Marianne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Laboratoriekött fy hemska tanke!

      Radera
  10. Hej Eija!
    Intressant fråga!
    Jag äter inte kött så ofta högst 2 ggr i veckan, köper alltid svenskt kravmärkt kött, vägrar att köpa nåt annat!!
    Kollar alltid datummärkningen och hur köttet ser ut färgen lukten mm,mm.
    är väldigt noga med vad jag stoppar i munnen, läser alltid innehållsdeklarationen, och köper mest kravmärkta varor, även när det gäller frukt och grönt, ja det mesta som finns att få tag i kravmärkt!
    Hoppas du får en fin vecka, och kul att du tog upp detta ämne!

    Kramar Kathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du är medveten om vad du köper för matpengarna. Ju mer medvetna vi blir, desto mer säljer den naturliga maten och ju fler svenska ekologiska bönder som kan livnära sig på sitt jobb!

      Radera
  11. Toppenbra inlägg! Vi äter kött nästan varje dag men vi äter kött från lyckliga djur i skogen eftersom min man jagar, och det finns inte bara älg i skogen. Ibland vill jag ha fläskkött och då köper jag från svenska gårdar, jag ska kolla om jag hittar naturbetat. Kram Eva-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med fläsk och skinka är inte lika lätt, en krav-skinka till jul borde vara självklar, men de brukar gå åt fort i affärerna. För oss kommer det bli egna nassar snart!

      Radera
  12. Hejsan!

    Först måste jag ju säga: Vilken fin blogg du har och du tar upp många intressanta saker enl. min mening :o)Har precis hittat hit!

    Och då även det här med köttet som även för mig är en viktig sak att tänka på! Jag tänker också alltid på vad köttet kommer ifrån och vi har mkt "jakt och fiske" i familjen så det blir mkt viltkött och fisk här hemma. Det känns ju bra eftersom de levt ett naturligt och bra liv! När det gäller övriga livsmedel så är det krav märkt som gäller. Grönsaker odlas hemma på gården i den mån det går - har blivit lite problematiskt de senaste åren då vi har de så kallade "mördar" sniglarna som käkar upp det mesta, hmmm. Vi får se om vi kommer på någon bra lösning detta året :o)

    Ha de gott!

    Kram gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunilla och välkommen hit! Vi tänker rätt så lika om det här med kött o odling! Hoppas du vinner kampen mot sniglarna!

      Radera
  13. Jag köper svenskt kött även om det kostar lite mer. För att kompensera prisskillnden så har jag dragit ner på köttätandet. Egentligen skulle jag inte vilja äta kött alls...men det är ju så förbaskat gott! Det blir riktigt kluvna känslor när jag står där vid köttdisken och i fantasin ser alla horribla scener som visats på tv om slakt och undermålig djurhållning.
    Framgår det inte hur köttet producerats eller om det verkligen är svenskt, ja då låter jag bli att köpa det.

    Det allra bästa vore om jag skulle haft tex grisar här på gården...men jag skulle inte kunna äta upp dem sedan. Har haft seriösa funderingar på att skaffa gris, men... och så ger jag dem namn och så blir de tama, slutar väl att de går lösa och busar med hundarna och kommer på inkallning och så...jaha...då står jag där med några enorma grisar som bara äter och äter och jag kan inte låta slakta dem. Jag känner mig så pass väl så att jag anar att det skulle bli så.

    Höns har jag också seriösa funderingar på, för att få ägg. Men är lite dåligt påläst och kan inte så mycket om höns, heller. Men det skulle vara både roligt och bra att ha några. Kan man blanda olika sorter eller slåss de? Jag har fått för mig att de gärna är elaka mot varann, hönsen, men det kanske beror på hur stort utrymme de har, eller rena turen, vad man får tag på för höns helt enkelt.
    Och vad skulle jag göra om de var elaka och hackade på varann..? sätter ut dem till räven, han ska också äta.. hmmmm.... :)

    //Boije

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höns skulle gå alldeles utmärkt hos er, inhägnade, så de inte krafsar o pickar sönder er vackra trädgård. Man kan mycket väl blanda olika sorter utan att de slåss, hönsen är fredliga men det brukar vara ungtupparna som ska kaxa sig mot varandra. Vi brukar ha max två tuppar åt gången annars blir det för mycket slagsmål om herreväldet har jag erfarit. Köper du kycklingar eller får egna så är alltid minst hälften av dessa tuppar och då är man framme vid problemet vad man ska göra av dem. Tuppgryta! svarar jag. Det är nämligen så jag har lärt mig att acceptera slakt av våra egna djur. Man vänjer sig nämligen efter några halshuggningar och får ett annat tankesätt. Och äter det köttet med stor vördnad....Måste nog göra ett inlägg om slakten också...

      Radera
  14. Hej! Jag förstår hur du tänker..
    Innan jg själv, tillsammans med min familj blev vegetarianer,
    då åt vi i huvudsak krav och närproducerat kött.
    En självklarhet, tyckte vi. Visst sved det i plånboken men,
    men kunde inte tänka mig att äta ngt från "köttfabrikerna"..
    Ha det så gott önskar Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Starkt av er att bli vegetarianer, hela familjen! För finns det något hinder mot att bli vegetarian så är det just barnen. Det skulle bli för bökigt att laga två rätter varje dag om inte hela familjen körde samma linje. Och så vill nog mina barn , de äldre, bestämma själv om de ska äta kött eller inte. Men all heder åt er, Marie!

      Radera
  15. Vilket bra inlägg!!!!

    Faktum är att jag tänker på detta dagligen! Drömmer ofta mardrömmar om dagens djurhantering....Gjorde det nog inte för tio år sen sisådär och jag gillar också kött, korv etc.... men tex griskött har jag såå svårt för att äta då jag för ca tre år sen tror jag det var hörde på radion, såg på tv och det skrevs var och varannan dag om hur ILLA grisarna behandlades, både under livtiden och vid slakten.

    De stod trångt, hade ett helvetiskt liv, det klipptes av svansar och skållades levande, i SVERIGE!!! Tyvärr kommer det alltid finnas folk utan empati och så länge det handlar om pengar skiter folk i hur våra djurvänner har det, i af de som jobbar med detta, så tyvärr tycker jag inte att våra regler är så stränga alls, jag önskar det kunde bli hårdare djurskyddsregler överlag! Dem är flata!

    DU har en mycket sund syn på detta, tänk om alla vore som du, en eloge till dig!! Och jag betalar gärna några kronor extra om jag vet att djuren haft ett bra liv och en snabb död! Därför äter jag helst vilt i dagsläget, om jag kommer åt det...eller från svenska små gårdar.

    Bilden på det vita gulliga lammet skulle ju kunna få vem som helst att bli vegetarian;)

    Jätetfina bilder och ett fint inlägg och gulliga kossabilder av "Signe" också!

    Nu leter vi efter NATURBETAT, HURRA för alla djuren!!! Mari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om vi har förhållandevis stränga regler i Sverige (i jämförelse med många andra länder) så anger ju lagen bara minimikrav på hur djur ska hållas. Just det om grisskötseln och slakten på TV för ett par år sedan var förskräckligt! Gör att inte julskinkan alls smakar lika bra längre...Bra att du lyfter fram detta Mari!

      Radera
  16. ...såg att du fått färre följare? Kan inte annat än le, så är det ideligen på min sida, lite löjligt, alla inlägg varje dag kan ju inte passa alla så är det;) De kommer tillbaka el så kommer TVÅ extra tack vare detta inlägg ska du se!!! Detta var ett toppeninlägg, och mysket passande Norrfridsbloggen- så det så! Mari.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mari! You can´t please them all! Detta inlägg kom från hjärtat i vilket fall som helst, passande eller inte!

      Radera
  17. ...kikade på min egen kommentar och innan den missuppfattas av flera kanske det är bäst jag justerar lite.... när jag skriver att det kommer alltid finnas folk utan empati så menar jag främst de som jobbar med denna jävulska uppfödning och jävulska sättet att slakta på... DÄRFÖR önskar man att djurhanteringsreglerna blev ändrade....vi borde kunna köpa kött till rimliga opriser fastän de haft ett drägligt liv!!! Jag brukar säga så här, ska vi äta upp de stackarna så borde vi åtminstone unna dem ett bra liv och en snabb död! //

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite av poängen med mitt köttinlägg är att de billiga priserna tvingar fram undermålig djurhantering, stress och press på bönderna som inte får ordentligt betalt för sitt jobb. Har ju nu sett saken litet från deras sida också! "Min bonde" värnar oerhört för sina djur men sliter något kopiöst för sina djur och sin gård.
      Staten tror jag inte heller kan fullt fixa till att djuren får det bättre utan det är vi konsumenter som har makt att ändra på detta genom att säga nej till det oetiska och miljöfientliga köttet.

      Radera
    2. Ja, en eloge till alla slitande bönder, som bryr sig om djuren! Då betalr jag gärna en extra slant!!

      Japp, NEJ till det oetiska köttet!!!!

      Radera
  18. Det är alltid någon som får betala det verkliga priset när vi konsumerar billigt. Som min kloka dotter brukar säga: "Man ska alltid tänka sig för om ett djur funnits med någonstans i produktionsprocessen". Själv är jag vegetarian sedan många, många år och skulle aldrig någonsin kunna tänka mig att börja äta kött, av något slag, igen. Skinnprodukter undviker jag också numera helt och väljer istället väskor av konstläder och sk veganskor. Skinnindustrin i Asien är mer fasansfull än vad de flesta av oss kan föreställa sig och det är bara pga vår aningslösa konsumtion som grymheterna kan fortsätta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid någon som får betala det verkliga priset - kloka ord, för så är det verkligen. Billigt, vad det än är innebär alltid att det är antingen djur, miljön eller billig arbetskraft som fått betala priset...
      Skinnindustrin, det är ett kapitel för sig...

      Radera
    2. Tack för att du tog upp det här ämnet. Vid köttproduktion drabbas både djur och miljö, vid andra tillverkningsprocesser kan det vara människor - ofta barn - som får lida för att vi ska handla billigt. Skinnindustrins grymheter måste vi lyfta fram. Jag rekommenderar alla - som inte föredrar att fortsätta blunda - att gå in på bloggen http://thegardenerscottage.blogspot.se/2010/08/why-i-am-vegan.html och läsa om varför Janet valde att bli vegan. Sedan kan ju var och en ta ställning.

      Radera
  19. Måste tyvärr erkänna att jag inte är sååå insatt och inte tänker tillräckligt mycket på vad jag köper! Kollar av vilket land som köttet kommer ifrån däremot! Jag måste även erkänna att jag gillar kött väldigt mycket! Jag får nog gå en liten kurs hos dig! :)
    ps. så underbara bilder på dina djur på gården...
    kram

    SvaraRadera
  20. Håller med dig till fullo, själv är jag en av dem som blir upprörd över att vi i SVERIGE tillhandahåller halalslaktat kött (!?)
    När jag köper kött så tänker jag alltid på att det ska vara inhemskt, gärna lokalproducerat. Men folk överlag tänker med börsen.
    Skorpan

    SvaraRadera
  21. SUCK! Så känner jag det i butiken. Man måste äta, men VAD? När man tänker etiskt OCH ekologiskt OCH naturligt.... Det fanns en tid när jag blev så sur/gråtfärdig i butiken så jag köpte minimalt med mat och satt sen hemma och suckade över att vi ju måste äta!

    Vi köper ekologiskt det som går ekonomiskt och vad som faktiskt finns.

    Närproducerat.

    Inhemskt.


    Kött har tidigare inte varit så stort problem för oss. Mannen jagar älg. Senaste höst kunde han inte vara med och FY så jag hatar att handla nu. Köpt kött vill jag inte ha, men vi måste köpa lite då och då... Är inte så insatt, men om man redan tänker egoistiskt? VAD har dessa djur ätit? För att inte tänka på deras liv... EN älg i skogen har levt i naturen och ätit naturlig mat.

    Sommartid kan vi fiska en del.

    Förr hade svärföräldrarna kalkoner.

    Snart har vi egna lamm (måste lära mig att äta ngt jag gosat med, ska se hur det går...)

    Så vill jag ha egna höns i framtiden. Ägg köper jag ekologiskt/fritt gående. Mjölk ekologiskt = korna betar naturlig mat och får gå ute året om!

    Ok, ska inte skriva uppsats. TACK för vettigt inlägg! Älskar denna blogg. Innehåll, tankar, djup! Inte bara "vit inredning och snygg yta" (inget fel med det, men lite ytligt och tjatigt i längden) Läste och upptäckte just JONNA via dig!

    Och dagens tanke: VARFÖR vill inte våra katter riktig äta köpt köttfärs? De ser lite skeptiskt på det... De älskar ju när jag ger dem kött, men inte detta! Det som katterna inte vill ha blir jag själv lite rädd!

    OCH, kom på: pappa pratar alltid om SMAKEN på naturligt kött. När han var liten sa han att griskött smakade helt annorlunda, godare. Han och hans föräldrar hade svårt att övergå till köpt griskött. Pappa anser att det handlar om vad djuren ätit. Vi hade stor diskussion i helgen kring detta!

    Ok, oj så svårt jag har att sluta, kommer på så många tankar kring detta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...kan inte annat än hålla med ovan talare....

      Radera
  22. Köttsmaken hänger till stor del på vad djuret ätit, din pappa har rätt! Det är bara vi, de flesta av oss som är uppväxta på hamburgare och annat skräp som inte vet hur det ska smaka tror jag! Känner igen mej i din beskrivning i att man inte har lust att handla kött i affär alls.
    Vad roligt att ni snart har lamm! Det där med slakt och att äta upp egna djur kommer ni snart att lära er att acceptera...vi började med tuppslakt för det kommer man inte ifrån om man ska ha hönsgård och egna kycklingar. Det går lättare för var gång faktiskt!
    Tusen tack för din kommentar och vad roligt att du gillar att kika in här!

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...