söndag 15 januari 2012

LITE FÅR-FRÅGOR


Först vill jag tacka er för alla gratulationer och lyckönskningar angående trillingarna! Sedan förra inlägget har det blivit ytterligare en kull med trillingar - inget ovanligt för Klövsjöfåren som vanligen får 2-3 lamm åt gången!

Så nu finns det sex små lamm på Norrfrid som alla diar på sina mammor, (tackar gudarna för det, har man ett flasklamm hinner man nog inte med sitt dagjobb) och mår bra! Men tackorna är som hungrigast nu, de verkar helt omättliga så vi springer till stallet där lammboxarna finns minst tre gånger om dagen för att utfodra och se till att allt är OK. Dessutom tog vi in resterande tackor som ska lamma, vill inte riskera att någon lammar i snö och kyla....


Förra inlägget om de nyfödda väckte en massa frågor hos er läsare, både bland kommentarerna och via mailen. Klart jag försöker svara på era frågor (fast ibland kan det ta tid) efter bästa förmåga! Här ett försök till att samla senaste frågorna gällande vår fårflock...


Vill börja med att säga att jag inte är något proffs i något hänseende när det gäller får, vi har haft får endast i tre år vilket gör att jag fortfarande känner mig som nybörjare. Vill man läsa på om får finns fårbibeln "FÅR" av Erik Sjödin. Mycket information finns även på nätet, exempelvis på alternativ.nu eller på föreningen allmogefårens hemsida. Det är just allmogefår vi har, närmare bestämt Klövsjöfår som är en av de nio utrotninghotade allmogefårraserna i Sverige. Alla de nio raserna har funnits i Sverige långt innan de utländska produktionsfårens intåg i Sverige.....


Klart mitt hjärta klappar extra för sådant så ett halvår efter flytten till gården kontaktade jag genbanksansvarige för Klövsjöfår som förmedlade kontakten med fåransvarige på Jamtli historieland i Östersund, som ju håller flera av de gamla lantbruksdjuren i parken. Efter ett besök där kom jag då hem med två tackor i skuffen på vår bil, Jamtlis Anna och Jamtlis Amalia var det! Efter någon vecka anlände baggen hit med djurtransport - ända från Skåne! På den vägen är det...är ni sugna på att skaffa allmogefår eller starta genbank så kan föreningen Allmogefår hjälpa er med att komma igång...


Nu har flocken växt från de två ursprungstackorna till nio stycken, varav fyra ska lamma i år. Det kommer bli fart och fläkt i hagen nästa sommar känns det för flocken kommer nu att fördubblas!

Är det vanligt att lammen föds redan i januari? Nej, fårägare brukar planera för lamningar till våren, mars-april är väl vanligast för att då är det inte så kallt längre och det är bäst för lammen som då kan börja äta gräs lagom till betesperioden...så har jag räknat ut det! Men jag tror ändå som "Skorpan" misstänker att lamm brukade födas i januari, när vi låtit baggen gå med tackorna året runt (den stackaren vill ju inte stå ensam i någon liten avskild hage) så har det helt naturligt infallit sig att lammen föds tidigt. Faran med tidiga lamningar är att de små fryser ihjäl om man inte hinner till undsättning med handdukar och värmelampa...

Hur mycket äter ett får? Ja vi kör ut en boll inplastad hösilage varannan vecka till flocken, detta gäller från oktober - maj på våra breddgrader...ju längre betesperiod, desto mindre hö går det åt. Sedan ska dräktiga och diande tackor ha kraftfoder också, vi ger våra det ungefär 4-5 månader. Tillkommer mineraler, saltsten och selen...exakta siffror har jag aldrig räknat på!

Från början var tanken att fåren ska vara gårdens landskapsvårdare för markerna är så igenvuxna här. Vi röjer en bit mark på våren och låter fåren sedan beta slyn som envist kommer upp. Det klarar de galant men svårigheten har varit instängslingen, jag drömmer om att kunna inhägna all fyra hektar mark med riktigt fårnät så vi slipper rymmande får. Nu har vi flocken inom fyra elförsedda trådar, eftersom vi också haft hästar gåendes i samma hagar...men som sagt det är inte 100% rymningssäkert..

För oss är fåren husdjur till skillnad från sällskapsdjur och det innebär att baggarna går till slakt till slut, precis som alla tupparna som hamnar i grytan och äts upp. Det är en sak som är svår till en början innan man vänjer sig och det underlättar att inte namnge lammen förrän man vet om just det djuret ska gå till slakt, bli avelsdjur eller säljas som livdjur. All slakt hittills har skett hemma i lugn och ro. Skinnen har jag berett för hand för privat bruk eller till försäljning i mitt företag Norrfrid Design.

Nu finns det återigen gott om bagglamm hos oss, så är någon intresserad av att starta sin egen fårflock och behöver ha en bagge om sisådär sex månader så kommer det finnas flera till salu här...

xxxEijaxxx

20 kommentarer:

  1. Nu fick jag verkligen lära mig en hel del, mycket intressant läsning. Jättefina får ni har:)
    Kram Emma

    SvaraRadera
  2. Härliga bilder! Speciellt den med dottern och lilla bräkande lammet.
    Ja det har hänt mycket på Norrfrid sedan sist jag var in, jag får ställa mig i kön till alla som gratulerat till nya lamm. Dina djur verkar ha det så bra Eija och du gör en insats att bevara Klövsjöfåret.
    Ha det gott!
    /Cia

    SvaraRadera
  3. Vad intressant att läsa om dina får! Och grattis till trillingarna, och att flocken kommer fördubblas. De små lammen är hur söta som helst.
    Det låter roligt att ha får och höns och hade jag bott annorlunda till, med lite mark hade jag gärna haft det som du.
    Ha det gott.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. tack Eija, det här var superintressant!!

    SvaraRadera
  5. Bilder som får ens hjärta att smälta!
    Och så mycket intressant läsning du bjuder på.
    Hoppas veckan som kommer blir fin!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  6. Oj, vilket bra inlägg! Tack och bock. Nu blev jag bara mer intresserad av att skaffa några "sly-röjjare" till oss :D

    SvaraRadera
  7. Jag måste bara tillägga att du är fenomenal om du bereder skinnen själv. Hur funkar det? Och hur funkar det med slakten? Många frågor igen kanske... Men det är ju så himla mycket pappersarbete med allt nuförtiden samt bestämmelser hur köttet ska vara och sådant. Har du inte tid att svara så har jag full förståelse! Tack än en gång för fina inlägg :)

    SvaraRadera
  8. Ett underbart inlägg, massor av trevlig fakta.Tack för det.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  9. Skinnen har jag lärt mig bereda genom att läsa på, kontakter, genom andra fårägare samt genom trial-and-error helt enkelt. Det finns lika många beredningsmetoder som det finns skinnberedare! Vad gäller slakten så ringer vi slaktaren - man får slakta hemma för eget bruk! Ska du sälja köttet måste djuren slaktas på ett slakteri däremot. Håller med om att det är mycket att hålla reda på oavsett storlek på flocken, vi har ju alla EU-regler och pappersexercis genom jordbruksverket. På deras sidor på nätet finner ni också mycket info om regler kring djurhållning.
    Jag skulle bli mycket glad och hedrad om jag genom min blogg kunde inspirera någon till att skaffa får!
    Eija

    SvaraRadera
  10. Nä men åhh så söta, och underbar läsning;) Kram Johanna

    SvaraRadera
  11. God morgon !

    Så fin och välmående får ni har.
    Jätte fina bilder....en hel del pyssel men så mysigt.
    Synd att man har allergier * flera i familjen.

    Ha en fin vecka ! Kram

    SvaraRadera
  12. Härliga bilder och kul att läsa om era får. Jag har hört att det är svårt att hålla får inne, att de gärna rymmer.

    Ha en toppen dag!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  13. Tack för all info! Jag kan bara inflika att är man intresserad av gamla raser, oavsett djurslag så finns det genbank även för dessa. Har själv haft genbank för höns.
    Husdjur och sällskapsdjur är nog samma sak. Djur som går till slakt tror jag kallas produktionsdjur.
    Skorpan

    SvaraRadera
  14. Hej o grattis till alla nya lammisar.ÅÅÅÅ så sugen jag blir på att skaffa får.Är från Gotland och när barnen va små skulle vi ha en häst o fårgård,men det blev inte så.Nu är snart "barnen" utflugna,och man kan börja drömma på nytt.Klövsjö fåren är så vackra,kul att färgerna varierar också.Du har verkligen inspirerat mig.Ha det gött.

    SvaraRadera
  15. Tack Eija för intressant information och underbara bilder på de små raringarna! Inte utan att jag skulle vilja ha ett par för pälsens skull, och går och sneglar på grannens fårhage om där finns plats! Maken är inte övertygad dock så jag tänkte börja vänja honom med ett par höns här hemma först. Egna ägg smakar bäst!
    Vi bor ju inte på en gård men tillräckligt lantligt och med mycket plats, så något skall det bli!!
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  16. Vad roligt att läsa om dina får. Min bror har ett gäng Gotlandsfår och de ser verkligen annorlunda ut än dina söta.

    Måste bara höra om det där med citronsodan funkade. Där jag bor är det så kalkrikt vatten att det blir avlagringar illa kvickt. Vore bra om det fanns något som fungerade, och som kanske är hyfsat miljövänligt.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  17. Men så söta får!!! Jättekul att du skrivit lite så man får lära sig lite...

    Ha det fint!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  18. hejsan Eija! Verkligen intressant att läsa om era vackra får. Som filtmakare stirrar jag mig nästan blind på deras vackra lockar. Klipper ni fåren och tar du själv reda på ullen i så fall? Går den att tova?
    Kan jag få ta vara på lite långa ljusa lockar nästa gång ni klipper?
    Skulle vara så kul att använda de där lockarna til att förgylla någon tovad matta eller täcke med. Jag betalar naturligtvis frakten också om det är möjligt för dig att packa och skicka den till mig.
    Hör av dig är du snäll; makalost@gmail.com

    hälsningar
    /Moni

    SvaraRadera
  19. Jätteintressant läsning och ni är så duktiga! De är ju helt underbart söta! Den svartvita såå charmig!:) Kram

    SvaraRadera
  20. Så underbart mysigt! Fina får ni har:) Är så sugen, men har haft sommarfår en gång och dom gjorde inte annat än rymde för gräset var uppenbarligen MYCKET grönare på andra sidan;) Men va fint det blev där dom gick!
    Ska bli otroligt spännande att följa med i eran badrumsrenovering, kul med följetång:)
    Ha en härlig onsdag!
    Marianne

    SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...