söndag 22 augusti 2010

Stora Hälsingegårdars Väg

För att få lite tid på tu man hand åkte mannen och jag Stora Hälsingegårdars Väg i helgen. Vägen slingrar sig genom byar med de största hälsingegårdarna med de präktigaste förstukvistarna.


Dessa fantastiska träslott fanns överallt i landskapet vart man än vände blicken, den ena mäktigare än den andra.


Här förbi tog vi en promenad förbi kohagar och gamla lador.

Gården kallas Jon-Lars och ligger i Långhed.Gården Pallars hade ett vackert utsmyckat rum för fester och sammankomster. Tänk så många kafferep har hållits innanför dessa väggar!Bild från dåtidens gästrum. Där var det inte "vilsamt vitt" som gällde!Vi besökte också Växbo, där skandinaviens enda linspinneri och linneväveri finns. I fabriksbutiken kunde man fynda...lite souvenirer hem...


Vid Växbo kvarn fanns butiker med ett stort utbud hantverk. I keramikstugan kunde jag inte motstå muggarna..Här är det som shoppades.
Efter att ha fått en ordentlig dos av dessa gamla stolta bondgårdar i Hälsingland så att fötterna var möra, var det skönt att krypa mellan lakanen på Långhed gård, en gammal skola.
Där rådde familjär stämning, vi fick övernatta i den gamla gympasalen. Där var det högt i tak, rummet var enormt, hela familjen på sju skulle ha rymts där! Men nu var det bara vi två...

Hemsidan om hälsingegårdarna hittar du här.

Här övernattade vi.

Rekommenderas varmt!

Kram Eija


4 kommentarer:

 1. Åh så vackert! Jag gillar oxå Hälsingegårdar! Så kul att åka runt och kolla lite! Växbo har jag oxå varit sugen på att besöka, tror jag såg ägarnas hem i Lantliv tidigare i år, jättefint! Nu ska jag kolla in din länk! Ha en bra dag! Fint väder har vi ju idag! Kram :)

  SvaraRadera
 2. Wow! Vad fint! Jag visst eju sen tidigare att Hälsingegårdarna var nåt speciellt men nu blev jag ännu mer sugen att åka upp och titta! Kanske ska få bli nästa sommars semester?

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Såg att du var intresserad av strykbrädan och sockerlådan.
  Jag kan skicka det med bussgods båda två men vet en vad det kommer att kosta.
  Hör av dig om du är intresserad
  kram
  sandra

  SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar spår efter dig!
Tusen tack för din kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...